Deze stad wordt wel de parel in de Poolse kroon genoemd. De fraaie historische stad ligt in het zuiden van Polen op ongeveer 1.200 km vanaf Utrecht.
Krakau was ooit de hoofdstad van het land. De binnenstad staat al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Krakau is rijk aan historische monumenten: o.a. het grote Marktplein, de Koninklijke Weg, de gotische Barbakan, het Koninklijke Kasteel Wawel en de Joodse wijk Kazimierz.
Buiten de rijkdom aan cultuur, heeft Krakau ook een ‘gezellig’ karakter. Er zijn vele straatjes en kleine pleintjes met restaurantjes waar heerlijke lokale delicatessen worden geserveerd. En dit alles is, vergeleken met Nederland, prettig betaalbaar.
Als je een goed beeld van de stad wilt krijgen, is een bezoek van één dag niet voldoende.
Trompetgeschal Mariakerk op het Marktplein
Vanaf de hoogste toren van de Mariackikerk op het Marktplein, klinkt ieder uur trompetgeschal. Verzorgd door 3 muzikale brandweermannen die elkaar afwisselen.
Ze spelen de hejnal , een sombere, historische melodie die plotseling wordt afgebroken. Hij wordt elk uur opnieuw gespeeld. De hejnal van twaalf uur ’s middags is bijzonder, die wordt dagelijks door de Poolse radio uitgezonden.
Joodse Wijk Kazimierz
Dit was vroeger een stad die aan Krakau grensde. Nu is het een van de meest bezochte wijken. Tot 1939 woonden er voornamelijk Joden. Er staan mooie oude synagogen. Hier loopt de Poolse en Joodse cultuur door elkaar. Het is een labyrint van smalle straatjes. Delen van de film ‘Schindler’s list’ van Steven Spielberg zijn hier opgenomen. Beslist de moeite waard om deze wijk te bezoeken.
Schindler’s Fabriek
Deze emailfabriek werd van 1939 tot 1944 gerund door industrieel Oscar Schindler. Daarbij maakte hij gebruik van goedkope Joodse arbeiders. Hij behandelde zijn Joodse werknemers goed en hield 1.100 van hen uit handen van de nazi’s door ze over te brengen naar een werkkamp bij zijn nieuwe onderneming in Brünnlitz, Tsjechië. Voor het redden van deze Joden werd Schindler na de oorlog door Yad Vashem onderscheiden tot “Rechtvaardige onder de Naties”.
De voormalige fabriek van Schindler is omgevormd tot een uniek museum dat het verhaal vertelt van de stad Krakau vanaf de jaren 1939 tot 1946.